Chcesz spędzać mniej czasu w sieciach społecznościowych? A może potrzebujesz ograniczyć czas swojego dziecka,
Reklama
Reklama
Na przykład możesz ustawić limit 15 minutdziennie na korzystanie z sieci społecznościowych, aby nie spędzać cały dzień bez znaczenia przeglądania kanałów na Instagramie, Twitterze, VKontakte itp. Poniżej powiemy ci, jak to zrobić.
IOS 12 i nowsze wersje muszą być zainstalowane na iPhonie lub iPadzie, ponieważ wcześniejsze wersje systemu nie obsługują tej funkcji.
Jak ograniczyć czas w sieciach społecznościowychiPhone LubiPad
- Otwórz aplikację Ustawienia na iPhonie lub iPadzie.
- Wybierz sekcję „Czas ekranu”.
- Wybierz „Ograniczenia programu”.
- Kliknij Dodaj limit.
- Tutaj wybierz „Sieci społecznościowe”, a następnie kliknij „Prześlij” w prawym górnym rogu ekranu.


Reklama
Reklama
- Teraz wybierz czas, który chcesz ustawić jako limit i kliknij „Dodaj”.


To wszystko, ustawiasz limit korzystania z sieci społecznościowych na tym urządzeniu. Ograniczenie dotyczy wszystkich aplikacji sieci społecznościowych zainstalowanych na urządzeniu.
Kiedy limit wygaśnie, a wykorzystaszw niektórych sieciach społecznościowych na ekranie pojawi się komunikat informujący o osiągnięciu limitu. Możesz go zignorować, klikając „Poproś o rozszerzenie”, a następnie wprowadź hasło. Jednak w tym przypadku całe znaczenie funkcji zostaje utracone.


Czas na ekranie to bardzo przydatna funkcja, którapomaga nie marnować czasu na sieci społecznościowe i inne rodzaje aplikacji. Pamiętaj jednak, że limit liczy również czas spędzony na czytaniu artykułów lub oglądaniu filmów w sieciach społecznościowych. W takim przypadku możesz otworzyć artykuł lub film w przeglądarce i nadal cieszyć się nim.
Za pomocą sieci społecznościowych możesz rozmawiać na czacieprzyjaciele, dowiedz się o nowościach, bądź na bieżąco z tym, co dzieje się w życiu twoich bliskich i wiele więcej. Jednak wraz z tym możesz spotkać fałszywe wiadomości i prowokacje, które nie są warte marnowania czasu i nerwów.
Zawsze możesz wyłączyć funkcję Czas ekranu lub po prostu usunąć ograniczenia dotyczące używania programów, powracając do ustawień.