TOP 7 porad i wskazówek dotyczących korzystania z Facebooka na iPhonie

Większość użytkowników przegląda swoje aktualności na Facebooku, gdy nie mają nic innego do roboty. Jednak nie zawsze

Aplikacja Facebook jest łatwa w obsłudze. Poniżej dowiesz się, jak zoptymalizować Facebooka na iPhonie, wyłączyć irytujące funkcje i sprawić, że przewijanie stanie się wygodniejsze.

</ p>

Reklama

1. Wyłącz autoodtwarzanie wideo

Oglądanie filmów w Aktualnościach na Facebooku —główna rozrywka użytkowników sieci społecznościowych. Jednak nie zawsze można oglądać filmy bez zatrzymywania się: pakiet internetowy w Twoim planie taryfowym został szybko wyczerpany i nie można było znaleźć bezpłatnego Wi-Fi.

Facebook wprowadził nową funkcję``Autoodtwarzanie''; wideo w aktualnościach i artykułach, co nie zawsze jest odpowiednie i marnuje ruch.  Wyłączenie tej funkcji w aplikacji Facebook nie jest łatwe, więc oto, jak to zrobić.

  • Kliknij „Więcej” i wybierz „Ustawienia”.
  • Z menu rozwijanego wybierz „Ustawienia konta”.
  • Poczekaj na załadowanie strony internetowej. Z listy wybierz opcję „Wideo i zdjęcia”.
  • W „Ustawieniach wideo” wybierz opcję „Autostart”.

Reklama

Reklama

  • Kliknij opcję „Wyłącz automatyczne odtwarzanie wideo”.

2. Używanie hasła do uwierzytelniania na Facebooku

Jeśli nie zawsze jesteś zalogowany na Facebooku, możesz to zrobić w prostszy sposób – użyj 4-cyfrowego hasła.

Czasami w oknie logowania pojawi się komunikat o włączeniu tej funkcji.

Aby włączyć tę opcję, kliknij „Więcej” i wybierz „Wyjdź”.

Pojawi się przed tobą okno ze zdjęciem twojegoprofil. Kliknij ikonę koła zębatego i wybierz opcję „Dodaj hasło”. Wymyśl 4-cyfrowy numer i wprowadź go w polu. Wróć i kliknij swoje zdjęcie profilowe, aplikacja poprosi Cię o podanie 4-cyfrowego hasła.

3. Zapisywanie linków i ciekawych publikacji

Facebook ma wbudowane narzędzie do tworzenia zakładek. Możesz zapisać wszystkie najciekawsze strony na Facebooku, a następnie wrócić do interesujących artykułów.

Gdy zobaczysz jakieś wiadomości w swoim kanale, kliknijzaznacz pole wyboru z boku i wybierz opcję „Zapisz link”. A kiedy odwiedzisz stronę internetową w aplikacji, kliknij „Zapisz”. u góry strony.

Aby uzyskać dostęp do zapisanych wiadomości i linków, kliknij „Więcej”; i wybierz opcję „Zapisano”.

4. Optymalizacja aplikacji Facebook pod kątem mniejszego zużycia baterii

Aplikacja Facebook na iPhone'a jest dość energochłonna.

Skonfiguruj aplikację tak, aby zminimalizować zużycie baterii telefonu.

  • Wyłącz „Aktualizację treści” dla aplikacji Facebook w telefonie

Otwórz „Ustawienia”, wybierz „Aktualizacja treści” i wyłącz przełącznik obok Facebooka. Pozwoli to zaoszczędzić energię baterii i zapobiegnie działaniu aplikacji w tle.

  • Wyłącz geolokalizację dla aplikacji Facebook

Wyłącz geolokalizację dla Facebooka, aby aplikacja nie pytała o Twoją lokalizację w tle.

W „Ustawieniach” przejdź do pozycji „Prywatność”, a następnie wybierz „Usługi geolokalizacyjne”. Znajdź aplikację Facebook i wybierz Nigdy.

Reklama

Reklama

  • Zmień bezpłatne miejsce na iPhone'a dla aplikacji Facebook

Z biegiem czasu aplikacja Facebook zaczyna zajmować dużo miejsca na Twoim telefonie. Aby to sprawdzić, otwórz Ustawienia, wybierz Ogólne, a następnie Pamięć i iCloud. Kliknij Zarządzaj.

Znajdź aplikację Facebook na liście i wybierz ją. Zobaczysz, ile miejsca zajmuje aplikacja. Jeśli aplikacja zajmuje za dużo miejsca, odinstaluj ją i zainstaluj ponownie.

6. Kto może zobaczyć Twoje wiadomości w kanale

Jeśli nie chcesz innych użytkownikówzobaczyłeś Twoje wiadomości w kanale lub inne informacje, przejdź do profilu osoby, której potrzebujesz, kliknij przycisk „Znajomi” i wybierz z menu „Edytuj listę znajomych”. Zaznacz pole „Znany”.

Powtórz kroki w profilach osób, którym nie chcesz udostępniać wiadomości.

Otwórz „Więcej”, kliknij „Ustawienia”, a następnie „Ustawienia konta”.

Kliknij „Prywatność”, „Kto może zobaczyć Twoje posty w przyszłości?”, wybierz „Znajomi inni niż znajomi”.

7. Jak ukryć powiadomienia w swoim kanale aktualności

Jedną z przydatnych funkcji aplikacji Facebook jest pozycja w menu Powiadomienia, która wyświetla wszystkie aktualizacje. Ale nawet tam bardzo łatwo się pomylić.

Reklama

Reklama

Przejdź do menu „Powiadomienia”, przesuń wiadomość w lewo: możesz „Ukryć” powiadomienie lub kliknąć „Więcej”. W „Więcej” możesz blokować powiadomienia z określonej strony, grup i tak dalej.