Голодні північні олені на Шпіцбергені почали їсти морські водорості через зміни клімату

У архіпелазі Шпіцберген живуть не менше 2 тис. Північних оленів. Цієї зими близько 30% від популяції -`до 700 штук -

постійно паслися на березі, поїдаючи морські водорості. При цьому самі водорості є не надто калорійними і викликають у тварин діарею.

«Вони ходять взад і вперед між берегом і кількома вільними від льоду ділянками рослинності кожен день. Їм доводиться поєднувати будь-яку можливу їжу, щоб вижити ».

Брейдж Бремсет, біолог з Норвезького науково-технічного університету.

Дослідники відзначають, що олені практично ненамагаються пройти по льоду між островами і просто ходять по березі в пошуках їжі. Незважаючи на це, спроба адаптації тварин до нових погодних умов, коли Арктика нагрівається в три рази швидше решти світу, є скоріше позитивним фактом, вважають вчені.

врізка

Зараз середня вага дорослої північного оленя становить 48 кг - це на 20 кг менше, ніж повинно бути в ідеалі, і на 7 менше показника початку 2000-х років.