Огляд Sekiro: Shadows Die Twice: ламай мене повністю

За підтримки інтернет-магазину MOYO

«Та ну її на фіг! Кину до чортів і нічого не писатиму!». Це мої

звичайні слова під час гри в Sekiro:Shadows Die Twice. Як ви зрозуміли новинка не стала простіше колишніх творінь японців. Але вона і не особливо складніше, а просто інша. Тому люди, які чекали на той же DS, але трохи легше (серед них був і я) жорстоко помилялися. Але це, їх, і моя, проблема.

Якщо вирішили проходити Sekiro:Shadows Die Twice то на час забудьте відпрацьований скілл в минулих іграх FromSoftware, але використовуйте мозолі на п'ятій точці, загартований характер і стійку психіку. Нервовим або геймерам, які хочуть від ігор відпочинку та розслаблення, тут робити нічого. Я в жодному разі не засуджую їх, сам такий. Просто Sekiro виснажує і це точно не фан у його початковому значенні. Зате гра прокачує силу волі, особистий скилл геймера і витривалість.

Готуйтеся, що ніяких поблажок не буде,але Sekiro можна обдурити і злегка спростити проходження: іноді зрізати остогидлу дорогу до боса, куди повертаєшся двадцятий раз, швидко дістатися до потрібного місця за допомогою гак-кішки або позбутися противника тихо підкравшись ззаду. Мені здається саме це мали на увазі творці, коли говорили про казуальні нововведення.

Легше стало і в вивченні світу.Якщо в трилогії Dark Souls (в Demon Souls і Bloodborne я не грав) головна історія подавалася через лор і крупиці інформації, скупо розкиданої по локаціях, то Sekiro: Shadows Die Twice додали повноцінних і , а не якусь нісенітницю.

Місце і час дії Sekiro — середньовічнаЯпонія кривавого періоду Сенгоку (друга половина XV - початок XVII століття). Але реальність тут поєднується з японськими міфами, тому чекати від гри повної історичної реконструкції не варто. Головний герой — синобі на ім'я Вовк. Він вірний слуга і захисник лорда Куро — маленького хлопчика і за сумісництвом спадкоємця найдавнішого роду безсмертних драконів. Якось Вовк не справляється зі своєю роллю, пана крадуть, а захиснику відрубують руку і залишають помирати. Але хлопчик пов'язує себе і синобі клятвою безсмертя. Тепер головний герой здатний відроджуватися скільки завгодно разів, поки не звільнить пана і не помститься кривдникам.

Sekiro:Shadows Die Twice в першу чергу слешер і вже потім RPG. Елементи прокачування є, але порівняння з DS сильно спрощені. Творці прибрали цифри. Зовсім. У персонажа не вимагають вкладати окуляри характеристик, будувати білди, підраховувати шкоду, стати від речей, кілець та інше. У Вовка один меч і костюм на всю гру і це ніяк не змінити.

Прокачування піддається сила ударів, кількість ХП,а також активні та пасивні вміння. Вовк має протезну руку, яку можна покращити допоміжною зброєю (сюрікени, сокира, феєрверк, вогнемет, парасолька тощо).

Не варто розраховувати, що прокачавши парупасивок, збільшивши здоров'я і силу удару, ви впораєтеся з босом, якого не можете пройти вже другий день. У Sekiro це не працює. Доступні вміння та гаджети виступають лише підмогою в головному — індивідуальному скілі гравця. Якщо бос або міні-бос не лягає без здібностей і вкачаної зброї, то не ляже і з ними. Розробники вимагають розуміння принципу кожного наступного бою, розбір допущених помилок і відточування дій до автоматизму. Інакше ніяк, інакше застрягнете.

У нового дітища FromSoftware свіжа бойовка,але елементи «Соулсів» залишилися. Здебільшого це помітно на величезних босах, яких явно взяли звідти. Я не пам'ятаю імен першоджерел, але під час проходження у мене не раз був дежавю. Інші боси, і таких більшість, мають кілька фаз вбивства, де потрібно застосовувати різну тактику битв. А яку саме доводиться щоразу з'ясовувати заново, вмираючи знову і знову.

Дуелі в Sekiro:Shadows Die Twice візуально дуже підходять обраному антуражу: це стрімкі й жорсткі битви, де блоки змінюються смертельними випадами, а найскладніший бій може тривати кілька секунд. Усьому виною жовта шкала концентрації. Під час атаки вона не менш важлива, ніж смужка здоров'я. Це місцевий елемент захисту, який заповнюється якщо противника пробивають або він приймає удари на блок. Як тільки вона досягла межі, концентрація злітає і ворог відкривається для смертельного удару. Ця система діє і для гравця, тому чим менше здоров'я залишається, тим повільніше відновлюється заповітна жовта смужка.

Від смертельних ударів та серйозних атак можнайти класичними перекатами, просто відбігати в бік, відскакувати і стрибати на голову супостату або тікати на найближчий дах або дерево за допомогою гак-кішки, якщо справи погані. Розрекламоване друге воскресіння виявилося не читом, а різновидом останнього шансу. Після смерті ця штука дає стати на місці загибелі. Але кардинальної допомоги тут немає. Вовк відроджується з половиною ХП, та і противники бачачи його воскресіння, з радістю кидаються добити раптово повсталого синобі. Запасне життя краще використовувати для відступу, нової спроби або щоб прикінчити майже мертвого боса, якого ковупав півгодини і помер через безглузду помилку.

Розправлятися з ворогами допомагає стелс.Деякі скаржаться, що він погано працює і це правда. Але я не лаятиму його механіку, бо, коли вороги не помічають убитого напарника, а годинного можна вкласти на очах у колег, таке сприймається за благо. Але якщо судити тверезо і згадати, що граєш в новинку FromSoftware, то стелс дійсно кострубатий і вносить дисбаланс в хардкорну гру.

У Sekiro:Shadows Die Twice є можливості полегшити собі життя і без стелсу. Наприклад, обходити остогидлих ворогів кружними шляхами, благо тутешній світ величезний і повний прихованих місць з цікавими плюшками та побічними завданнями. А іноді шлях до боса можна і не розчищати, а тупо пробігати повз моби, ховатися на даху або за кутом. Вороги пошукають Вовка хвилину-другу і заспокояться. Провернути подібне можна не завжди, але тим приємніше стає, коли знаходиш таке місце.

Ігри FromSoftware жодного разу не були прикладамиульотної графіки. Проекти відомих японців брали іншим: атмосферою та лором. Sekiro зроблено за тим самим принципом. У гри приємна, але застаріла графіка, зате в неї відмінні задники і неймовірна дальність промальовування. Майже до всього, що ти бачиш на горизонті, коли велично стоїш на даху, можна добратися і так подивитися назад. Доповнює приємні враження від візуалу та місцевий дизайн, просочений чарами та японською міфологією.

Ще один плюс такої графіки - гра легкозапускається на бюджетних зборках, а на топових машинах з візуальними наворотами виглядає майже сучасно. Що стосується багів, то вони, звичайно, є. Так, деякі моби і боси потрапляють по героя, навіть коли гравець ухилився від удару і це показано на екрані. Ця штука дуже дратує на чорт знає яку спробу завалити боса, коли ти явно ухиляєшся, а йому зараховують удар і Вовк помирає. Ще кілька разів персонаж застряг у текстурах, а іноді просто так помер, стоячи на даху.

Звук і музика в Sekiro на висоті.Одночасно з муками і нескінченними смертями на фоні чути умиротворюючі азіатські мотиви. А встановлена ​​за мовчанням японська мова робить проходження ще атмосфернішим. Російські субтитри адекватні. Серйозних помилок у тексті не помічено.

Sekiro:Shadows Die Twice - новий крок у розвитку FromSoftware. По грі легко впізнається рука господаря, але японці зуміли переробити свої механіки і додати в них яскраві елементи слешера. Sekiro — швидка. Sekiro - виснажливо блискавична. Вона безжалісна і красива, епічна і проста одночасно. Новинка розрахована на геймерів, які люблять занурюватися в процес і заучувати потрібні рухи до автоматизму. Але саме для них це більш ніж гідний продукт, що стоїть кожної витраченої години і спалених нервових клітин. Якщо ви не впізнали в цих описах себе, не варто грати в Sekiro: Shadows Die Twice. Тільки роздратуйте, не зрозумієте і помилково говоритимете про її неспроможність і ускладненість, що не правда.

Sekiro: Shadows Die Twice

Жанр
Екшен, Слешер, Бойовик, Пригоди