Огляд Sekiro: Shadows Die Twice: ламай мене повністю

За підтримки інтернет-магазину MOYO

«Та ну її на фіг! Кину до дідька і нічого не буду писати! ». це мої

звичайні слова під час гри в Sekiro: Shadows Die Twice. Як ви зрозуміли новинка не стала простіше колишніх творінь японців. Але вона і не особливо складніше, а просто інша. Тому люди, які чекали той же DS, але трохи легше (серед них був і я) жорстоко помилялися. Але це їх, і моя, проблема.

Якщо вирішили проходити Sekiro: Shadows Die Twice то на час забудьте відпрацьований скилл в минулих іграх FromSoftware, але використовуйте мозолі на п'ятій точці, загартований характер та стійку психіку. Нервовим або геймерам, які хочуть від ігор відпочинку і розслаблення, тут робити нема чого. Я ні в якому разі не засуджую їх, сам такий. Просто Sekiro виснажує і це точно не фан в його первісному значенні. Зате гра прокачує силу волі, особистий скилл геймера і витривалість.

Готуйтеся, що ніяких поблажок не буде, алеSekiro можна обдурити і злегка спростити проходження: іноді зрізати обридлу дорогу до боса, куди повертаєшся двадцятий раз, швидко дістатися до потрібного місця за допомогою гак-кішки або позбутися від противника тихо підкравшись ззаду. Мені здається саме це мали на увазі творці, коли говорили про казуальних нововведення.

Легше стало і в вивченні світу. Якщо в трилогії Dark Souls (в Demon Souls і Bloodborne я не грав) головна історія подавалася через лор і крихти інформації, скупо розкиданої по локаціях, то в Sekiro: Shadows Die Twice додали повноцінний сюжет і адекватних НПС, які говорять нормальні і корисні гравцеві речі , а не якусь нісенітницю.

Місце і час дії Sekiro - середньовічнаЯпонія кривавого періоду Сенгоку (друга половина XV - початок XVII століть). Але реальність тут поєднується з японськими міфами, тому чекати від гри повної історичної реконструкції не варто. Головний герой - синоби на ім'я Вовк. Він вірний слуга і захисник лорда Куро - маленького хлопчика і за сумісництвом спадкоємця найдавнішого роду безсмертних драконів. Одного разу Вовк не справляється зі своєю роллю, пана крадуть, а захиснику відрубують руку і залишають помирати. Але хлопчик пов'язує себе і синоби клятвою безсмертя. Тепер головний герой здатний відроджуватися скільки завгодно раз, поки не звільнить пана і не помститься кривдникам.

Sekiro: Shadows Die Twice в першу чергу слешер і вже потім RPG. Елементи прокачування є, але в порівнянні з DS сильно спрощені. Творці прибрали цифри. Зовсім. У персонажа не вимагають вкладати окуляри характеристик, будувати білди, підраховувати збитки, статті від речей, кілець та інше. У Вовка один меч і костюм на всю гру і це ніяк не змінити.

Прокачуванні піддається сила ударів, кількість ХП, атакож активні і пасивні вміння. У Вовка є рука-протез, яку дають апгрейдити допоміжною зброєю (сюрікени, сокира, феєрверки, вогнемет, парасольку та інше).

Не варто розраховувати, що прокачавши парупассівок, збільшивши здоров'я і силу удару, ви впораєтеся з босом, якого не можете пройти вже другий день. У Sekiro це не працює. Доступні вміння і гаджети виступають лише підмогою в головному - індивідуальному скілу гравця. Якщо бос або міні-бос не лягає без здібностей і вкачає зброї, то не ляже і з ними. Розробники вимагають розуміння принципу кожного наступного бою, розбір допущених помилок і відточування дій до автоматизму. По-іншому ніяк, інакше застрягнете.

У нового дітища FromSoftware свіжа боївка, алеелементи «Соулса» залишилися. Здебільшого це помітно на величезних босів, яких явно взяли звідти. Я не пам'ятаю імен першоджерел, але під час проходження у мене не раз було дежавю. Решта боси, і таких більшість, складаються з кількох фаз вбивства, де потрібно застосовувати різну тактику битв. А яку саме доводиться кожен раз з'ясовувати заново, вмираючи знову і знову.

Дуелі в Sekiro: Shadows Die Twice візуально дуже підходять до заданої антуражу: це стрімкі і жорстокі битви, де блоки змінюються смертельними випадами, а найскладніший бій може тривати пару секунд. Всьому виною жовта шкала концентрації. Під час атаки вона не менш важлива, ніж смужка здоров'я. Це місцевий елемент захисту, який заповнюється якщо противника пробивають або він приймає удари на блок. Як тільки вона досягла межі, концентрація злітає і ворог відкривається для смертельного удару. Ця система діє і для гравця, тому чим менше здоров'я залишається, тим повільніше відновлюється заповітна жовта смужка.

Від смертельних ударів і серйозних атак можнайти класичними перекатами, просто відбігати в сторону, відскакувати і стрибати на голову супостату або тікати на найближчу дах або дерево за допомогою гак-кішки, якщо справи кепські. Розрекламоване друге воскресіння виявилося не читом, а різновидом останнього шансу. Після смерті ця штука дає встати на місці загибелі. Але кардинальної допомоги тут немає. Вовк відроджується з половиною ХП, та й противники бачачи його воскресіння, з радістю кидаються добити раптово повсталого синоби. Запасну життя краще використовувати для відступу, нової спроби або щоб прикінчити майже мертвого боса, якого колупав півгодини і помер через безглузду помилку.

Розправлятися з ворогами допомагає стелс. Деякі скаржаться, що він погано працює і це правда. Але я не буду лаяти його механіку, тому що, коли вороги не помічають убитого напарника, а годинного можна укласти на очах у колег, таке сприймається за благо. Але якщо судити здраво і згадати, що граєш в новинку FromSoftware, то стелс дійсно корявий і вносить дисбаланс в хардкорні гру.

У Sekiro: Shadows Die Twice є можливості полегшити собі життя і без стелса. Наприклад, обходити обридлих ворогів кружними шляхами, благо тутешній світ величезний і повний прихованих місць з цікавими пляшками і побічними завданнями. А іноді шлях до боса можна і не розчищати, а тупо пробігати повз мобів, ховатися на даху або за рогом. Вороги пошукають Вовка хвилину-другу і заспокояться. Провернути подібне можна не завжди, але тим приємніше стає, коли знаходиш таке місце.

Ігри FromSoftware жодного разу не були прикладамиульотний графіки. Проекти відомих японців брали іншим: атмосферою і лором. Sekiro зроблена за тим же принципом. У гри приємна, але застаріла графіка, зате в ній відмінні задники і неймовірна дальність промальовування. Майже до всього, що ти бачиш на горизонті, коли велично стоїш на даху, можна дістатися і так само подивитися назад. Доповнює приємні враження від візуала і місцевий дизайн, просочений чаклунством і японської міфологією.

Ще один плюс такої графіки - гра легкозапускається на бюджетних збірках, а на топових машинах з візуальними наворотами виглядає майже сучасно. Що ж стосується багів, то вони, звичайно ж, є. Так, деякі моби і боси потрапляють по герою, навіть коли гравець ухилився від удару і це показано на екрані. Ця штука дуже дратує на чорт зна який спробі завалити боса, коли ти явно ухиляєшся, а йому зараховують удар і Вовк вмирає. Ще пару раз персонаж застрявав в структурах, а іноді просто так помер, стоячи на даху.

Звук і музика в Sekiro на висоті. Одночасно з муками і нескінченними смертями на тлі чутні заспокійливі азіатські мотиви. А встановлений за замовчуванням японську мову робить проходження ще атмосферного. Російські субтитри адекватні. Серйозних помилок в тексті не помічено.

Sekiro: Shadows Die Twice - новий крок у розвитку FromSoftware. По грі легко впізнається рука господаря, але японці зуміли переробити свої ж механіки і додати в них яскраві елементи слешер. Sekiro - швидка. Sekiro - ізмативающе блискавична. Вона не знає жалю і красива, епічна і проста одночасно. Новинка розрахована на геймерів, які люблять занурюватися в процес і заучувати потрібні рухи до автоматизму. Але саме для них це більш ніж гідний продукт, що стоїть кожного витраченого часу й спалених нервових клітин. Якщо ви не впізнали в цих описах себе, не варто грати в Sekiro: Shadows Die Twice. Тільки роздратувати, що не зрозумієте і помилково будете говорити про її неспроможність і уберсложності, що не так.

Sekiro: Shadows Die Twice

Жанр
Екшен, Слешер, Бойовик, Пригоди